Hoppa till innehållet

Vad jag gör

Jag är en konceptdesigner som knyter samman olika sektorer och skapar gränsöverskridande lösningar

Konceptdesign

Ibland har man en idé som löser ett problem, men man ser inte vägen. Jag startar, sätter delmål och mål, men framför allt begränsningar. På det sättet blir det mer som ett ramverk att förhålla sig till. Men det fungerar väldigt väl.

Jobbar mot offentlig verksamhet

Dialogen med myndigheter gällande stöd eller tvister är sällan roligt. Men det går att få hjälp. Som privat aktör är det lätt att känna sig liten när en myndighet med obegränsade mängder pengar vill en något och här kan bidra med dialog. 

Hjälper andra att starta krävande företag

De flesta företag är förhållandevis enkla att starta men så finns det branscher som kräver tillstånd av olika slag från myndigheter. Oftast är det här man går bort sig och man har känslan av att nästan bli motarbetad istället. 

Enklare webbdesign

Tycker visuell design underlättar för att fokusera på något och jag tycker konceptdesign underlättar för att hitta och sätta sina begränsningar. En enklare hemsida, som denna, räcker oftast väldigt långt för att formalisera sin idé!

Coachar/Consulting

Det finns mycket hjälp att få för de som vill starta företag, men precis som när man tagit studenten så får man en klapp på axeln och ett ”lycka till” sen. Det är svårt och det finns många minor där ute. 

VAD JAG GÖR FÖR MINA KLIENTER

Lite skämtsamt har jag sagt att man kan använda mig som en potatis då jag är någon som passar till allt. Som konceptdesigner skapar man gränsöverskridande lösningar för verksamheter som verkar inom flera sektorer.

Med dagens utveckling är det färre som behärskar det skrivna språket. Oavsett om det är en affärsplan, faktura eller en upphandling så upplevs det som svårt eller jobbigt. Mitt arbete går i huvudsak ut på att lösa allt det där som någon annan tycker är oöverkomligt. 

Det är sällan jag ger mig in i den dagliga driften. Däremot står jag gärna vid sidan av och tittar på, bidrar och korrigerar där jag kan. Ofta handlar det om att hitta smidigare och roligare sätt att ta sig an en utmaning, snarare än att behöva använda pekpinnar.

Min huvudsakliga uppgift är att skapa ett ramverk. Det kan liknas vid ett operativsystem till en dator eller telefon och sedan adderar vi tillsammans funktioner genom appar. Oftast handlar framgång om att man satt sitt  ramverk från början och inte behöver lägga till mer sen. 

Oftast är jag med en klient under längre tid och inte bara för att leverera en tjänst och sedan försvinner. Det finns alltid saker man kan läsa sig till men när det ska utföras i praktiken så låser det sig och man kanske får tunnelseende eller kör huvudet i sanden. Det är inte en behaglig känsla!

Exempel 1 på vad jag gör

En ung person med ambition att starta eget inom personlig assistans hörde av sig för att få hjälp att navigera ansökningsprocessen. Tillsammans skapade vi affärsplan, behovsplan, hittade klienter (för att motivera behovet), tog fram koncept och hemsidor, skapade den formella myndighetsansökningen och hittade rätt modell för hur kommunikationen skulle gå till. Hela processen tog kanske nio månader men för det faktiska arbetet räckte två.

Exempel 2 på vad jag gör

Ett sedan många år etablerat företag hörde av sig för att man fått ett återkrav på ett sexsiffrigt belopp för korttidsstöd under Covid-19. Processen har varit väldigt ovanlig ur ett myndighetsperspektiv där man oftast har en tydlig gång för hur saker ska gå till. Men Covid-19 ändrade väldigt mycket och man frångick många av sina principer, och det visade sig sedan vara en bugg i systemet, var med kravet togs tillbaka i sin helhet.